Amable comiat familiar

Títol: Iaia!
Autor: Roger Peña
Intèrprets: Montserrat Carulla, Vicky Luengo i Aleix Peña
Dia i lloc: Dimecres 15 de gener (fins al 19) al Teatre Romea

Montserrat Carulla_Iaia_Xavier_Gómez

Darrer cap de setmana per gaudir de l’últim treball escènic de la veterana actriu Montserrat Carulla al Teatre Romea, espai on va debutar fa 50 anys en el teatre professional. A partir d’aquí, gira per Catalunya. De moment des que es va estrenar omple cada dia, gens estrany ja que és una de les actrius més estimades i respectades pel públic. Aquest és el motiu per no perdre’s aquesta comèdia, dir adéu a Carulla al teatre, el seu medi d’expressió per naturalesa.


La resta, no ens enganyem. Recordaré aquest espectacle com l’últim de la seva carrera, sobretot pel moment on ja s’ha convertit en àngel que em va semblar deliciós. Poca cosa més. Una comèdia que, evidentment, té com a element sòlid la seva interpretació, ama i senyora de les escenes en què apareix, i l’esforç dels joves Aleix Peña i Vicky Luengo que fan un treball remarcable a l’hora de defensar un text fallit.
Iaia! és una comèdia que té un bon punt de partida, la relació d’un jove enginyer a l’atur que treballa de cambrer amb la seva àvia que el manté i amb qui viu. Una anciana peculiar, que ofereix un caràcter on es barreja la pèrdua de memòria amb l’activitat per passar el temps en forma de xat i navegant per la xarxa. Dona moderna, de ment oberta i que al llarg de la seva vida ha sabut servir a la causa de la família i mantenir-se on tocava acord amb els temps, mentre paral·lelament gaudia del seu espai privat de llibertat. Josep, el nét, coneix una nit Sílvia, una estudiant d’infermeria de classe acomodada. S’agraden, es discuteixen, es tornen a trucar, i qui sap on anirà a parar aquesta incipient relació, interferida per la presència de la iaia.

Malgrat les bones expectatives resumides, la dramatúrgia no acaba d’enganxar, perjudicada per uns diàlegs a cavall entre el tòpic i l’intent de forçar determinades situacions a cop d’enrocament estèril, sobretot personificades en Sílvia. Tampoc el motor dramàtic de la història, que existeix, acaba de reeixir per engaltar una hòstia al públic fins deixar-lo sense alè ja que algunes intervencions el banalitzen.

Tot això però, en realitat, al públic li és igual. Aquest és un muntatge que omplirà arreu, però dubtem que després d’aquesta posada en escena sigui un text que es repeteixi amb un altre repartiment. Més si tenim en compte que està escrit per a l’ocasió per Roger Peña, fill de Montserrat Carulla. Una proposta doncs feta en família, amb el nét Aleix Peña interpretant Josep. La millor manera per a la iaia del teatre català d’acomiadar-se de la professió, deixant com a herència una nissaga de professionals.

2 pensaments sobre “Amable comiat familiar

    1. Teresa Ferré Autor de l'entrada

      Carlota molt bona! He rebut en privat algun altre comentari en aquest sentit. Jo que em pensava que era massa seca.. i mira es veu que no. El públic va riure moltíssim i va aplaudir durant tota la funció. S’ha de tenir en compte. Moltes gràcies pel comentari.

      Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s