Excel·lent versió lliure d’un clàssic

Títol: Terra Baixa
Autor: Àngel Guimerà
Dramatúrgia: Pau Miró
Adaptació: Pau Miró i Lluís Homar
Direcció: Pau Miró
Intèrprets: Lluís Homar
Dia i lloc: Dijous, 20 de novembre (fins al 7 de desembre) al Teatre Borràs

Terra Baixa. Lluís Homar

“Hola em dic Lluís i això que veureu no és la Terra Baixa que us expliquen a escola, perquè hem fet una versió diferent amb menys personatges, que els interpreto tots jo. Però tot i que estaré sol a l’escenari heu de saber que al teatre hi treballa molta gent (…) De quin curs sou?” Quart d’E.S.O. retronava la platea en ple del Borràs. Homar continuà: “no sé si us interessarà, però us demano la vostra col·laboració per poder fer bé l’obra. Gràcies per venir. Ara torno”. L’actor s’esfuma pel lateral de l’escenari. Un silenci absolut ha envaït el teatre. Després d’un parell de minuts, reapareix vestit tot de negre. Però ara… de moment, ja és la Nuri comentant el casament de Marta amb Manelic que va pactar Sebastià, l’amo de tot.

Aquests són els quatre personatges que, per obra i gràcia de la dramatúrgia de Pau Miró, interpreta Homar en aquesta esplèndida versió de Terra Baixa. Un espectacle arriscat i que marca un abans i un després en l’aproximació a aquest clàssic d’Àngel Guimerà, amb un resultat que, sens dubte, atreu a qualsevol tipus de públic, independentment de la seva edat i la seva afició al teatre. Sí, aquesta és una de les propostes imprescindibles de la temporada i, després d’escoltar per tercer cop la mítica frase he mort el llop que clou l’obra, vaig tenir la sensació d’haver assistit a una interpretació d’aquelles que fan història.

El millor del treball actoral és que no s’ha construït a base de cap tipus d’artifici interpretatiu ni cap impostura de la veu, simplement s’han combinat el talent i l’ofici de Lluís Homar per fluir de manera natural al servei d’uns personatges, que es fan presents amb un gest subtil o en agafar un objecte quotidià, fins que de sobte desapareixen sense deixar rastre mentre emergeix un nou protagonista en ple diàleg.

Als darrers treballs d’Homar (Terra de Ningú i Adreça desconeguda) ja em va convèncer de que està en un moment de plenitud professional. Però el que fa en aquesta Terra Baixa és especial per la seva vinculació amb el text i, evidentment, per la magnífica direcció d’escena que signa Pau Miró.

En un moment concret de la funció, Manelic exclama els llamps i les mestralades m’han fet lliure i fou amb aquesta frase que vaig entendre exactament l’estat d’Homar en aquest projecte: la seva llibertat absoluta (no sabem si gràcies a la força de llamps i mestralades) que l’han portat a tirar endavant un espectacle que volia fer i donar-se totalment.

Però com molt bé explicava l’actor al principi de la funció, el teatre és una feina col·lectiva i aquesta proposta no seria el mateix sense la impactant escenografia de Lluc Castells, que separa perfectament els ambients de la “terra alta” i “la terra baixa”, l’acurada il·luminació de Xavier Albertí i la composició musical de Sílvia Pérez Cruz, a més de la complicitat total de Pau Miró.

El conjunt, per tant, és un regal per a l’espectador, que pot seguir fil per randa l’essència de l’obra, entendre el context, captar la psicologia dels protagonistes i submergir-se en un món d’opressió per part del poder que vam notar proper i actual.

Anar a un espectacle en sessió escolar sempre és arriscat. Però en aquesta ocasió el silenci fou absolut durant tota la funció. Al final, la majoria dels assistents van posar-se dempeus i molts van cridar bravo a un Homar que els va fer baixar la veu per agrair-los, de la mateixa manera delicada i aparentment senzilla amb què acabava d’interpretar l’obra, l’assistència i els aplaudiments. Una funció inoblidable.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s