Veus de luxe per cantar la postguerra

Títol: Paradís
Direcció: Martí Torras
Dramatúrgia: Martí Torras i Divinas
Text: Marilia Samper
Intèrprets: Divinas (Carla Móra, Marta Móra i Irene Ruíz)
Dia i lloc: Diumenge, 11 de gener (fins al 25) a la Sala Muntaner

Paradís. Roger Llonch

Fa deu anys Carla Móra, Marta Móra i Irene Ruíz emprenien aventura com a companyia amb el suggerent nom Divinas. El trio es caracteritza per construir espectacles musicals d’estètica retro a base de melodies de la primera meitat del segle XX. Havíem vist el seu deliciós Chocolat a ritme de swing, una història inspirada en els famosos trios femenins que van triomfar als Estats Units durant els anys 30 del segle passat en plena Depressió.

Ara celebren aniversari estrenant a Barcelona Paradís, espectacle on per primer cop ofereixen repertori en català i castellà i en el qual, enlloc de mirar a l’estranger se situen a qualsevol cantonada de l’Estat espanyol en plena postguerra franquista.La intenció d’aquesta obra, segons la pròpia companyia, és fer un homenatge als seus avis deixant clar que tot i que “estem vivint una altra època, la vivim cap endavant alhora que la comprenem mirant cap enrere”. Una declaració que d’entrada ens va fer mirar l’espectacle amb simpatia tot just llegit el programa de mà. Perquè endinsar-se en aquesta època terrible, encara que sigui a base de l’educació sentimental adquirida musicalment per diverses generacions, no deixa de ser un exercici valent i un compromís cap a una part del nostre passat massa sovint menystingut i oblidat, la història de les dones.

Paradís ens parla d’un univers femení, el d’aquelles cantants i actrius de varietats que havien viscut anys d’esplendor durant la República convertides en veritables stars d’una societat de masses. Però la dona moderna desaparegué amb la instauració del règim i en aquest context molt sovint eren considerades “àngels caiguts”, tolerats per al gaudi masculí però amagats i repudiats socialment. Així, entre locals de mala mort i descampats Rosa i Carmeta ofereixen el seu repertori a base de cuplets, tangos, cançons tradicionals, coples o pasodobles. A escena lluentons, plomes i somriures. En acabar l’espectacle misèria i molta, molta gana. Aquesta quotidianitat tediosa no exempta de discussions es trencarà amb l’arribada de Purita, una noia ingènua que vol cantar al Paradís.

Les interpretacions musicals del trio, molt ben embolcallades per un pianista i un clarinetista, juguen a fugir dels estàndards i dotar de personalitat pròpia cadascun dels 20 temes que ofereixen al llarg de l’obra. Bons passos de ball (cal destacar el domini del claqué), la força de l’humor i el joc de la seducció transporten d’immediat el públic a aquell ambient del popular Paral·lel, el veritable paradís al qual anhelen tornar. Carla Móra destaca per la seva vessant més còmica, Marta Móra ofereix les interpretacions més equilibrades i Irene Ruíz és tota seducció. El conjunt és convincent, les veus meravelloses.

Cal destacar també una posada en escena que té cura de tots els detalls, un vestuari adequat i un joc de llum i contrallum que permet que el públic se situï tant a l’escenari com al darrera. Martí Torras, habitual de la companyia, signa una direcció encertada i plena de matisos potenciant així una història on seria molt fàcil caure en l’exageració tant per la banda de l’humor com de la tragèdia.

Paradís és un espectacle de bon ritme, força recomanable per gaudir del repertori de la mà de Divinas i alhora apropar-se a un context històric fosc on la lluita quotidiana per la supervivència, l’humor i l’amistat són el motor per tirar endavant.

2 pensaments sobre “Veus de luxe per cantar la postguerra

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s