La tragicomèdia del convers

Títol: Ser-ho o no (per acabar amb la qüestió jueva)
Autor: Jean Claude Grumberg
Direcció i dramatúrgia: Josep M. Flotats
Intèrprets: Josep M. Flotats i Arnau Puig
Dia i lloc: Diumenge 8 de novembre (fins al 6 de desembre) al Teatre Lliure

ser-ho o no

La diverses trobades a l’escala entre dos veïns són la base on reposa l’estructura d’aquest text de l’autor francès Jean-Claude Grumberg (1939), un dramaturg fonamental al seu país (fins el punt que alguna de les seves peces s’estudia a les escoles) de qui ara es representa per primer cop una obra a les nostres contrades. Aquesta oportunitat ens l’ha donada Josep Maria Flotats, que en signa la direcció i és un dels protagonistes de l’espectacle, del qual posa el colofó amb un monòleg final memorable.


A partir d’un fet tan quotidià com creuar-se amb un veí, saludar-se amb la politesse francesa i establir un mínim de conversa l’obra planteja la qüestió de qui i com es pot considerar jueu. El punt de partida és ben absurd, un jove descobreix que el seu veí de dalt és jueu a través d’internet i quan se’l troba li comença a fer preguntes sobre què vol dir això.

Identitat, religió, por a allò desconegut, evolució del desconeixement al fanatisme, història, memòria, crítica política ben actual i reflexió filosòfica encisen l’espectador a base de diàlegs brillants i humor.

La posada en escena és sòbria, la il·luminació càlida i l’escenografia naturalista. Aquest espai escènic potencia el treball dels actors en una direcció plantejada de manera clàssica i marcant molt el gènere. Josep Maria Flotats fa el treball més equilibrat i delicat que li hem vist, al contrari que Oriol Puig a qui el director ha reservat el gest més enèrgic i en algun moment l’expressió massa histriònica. Bones interpretacions individuals i, sobretot i molt destacable, connexió entre els dos actors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s