Reducció de mite a plat provincià

Títol: Ubuadella
Dramatúrgia i direcció: Víctor Alvaro
Intèrprets: Victor Alvaro, Frank Capdet, Gemma Deusedas, Savina Figueras, Tono Saló
Dia i lloc: 18 de desembre (fins al 31 de gener) a Almeria Teatre

foto_ubuadella

La companyia Gataro presenta una versió de la farsa  de bona factura interpretativa i posada en escena que aprofita de manera versàtil l’espai de l’Almeria Teatre. Només humor blanc pel boc gros, alguna crítica lleu i cap tipus de sàtira; molt lluny del que normalment ens ha despertat la peça quan l’hem vista en altres ocasions.


El principal problema d’aquest espectacle recau en la versió. Triar Albert Boadella com a Ubú eleva un personatge menor a protagonista i li treu universalitat i potència a l’obra, escorant-la cap a un sector i un cas de referències de curta volada i cert regust a provincianisme. Al final aquest Ubuadella, enlloc de despertar el rebuig cap al tirà i l’ambiciós sense límits, acaba caient prou bé.

Entenem que la companyia hagi gaudit d’aquest exercici teatral treballant el mite de Jarry i que certs títols d’espectacle poden portar gent al teatre i fer calaix. Però com a espectadora hagués agraït una sàtira més valenta, crítica i alhora reflexiva i, per exemple, centrada en la classe política. Això, però, ja ho vaig veure fa moltíssims anys. Es titulava Ubu President i precisament ho signava la companyia Els Joglars.

Text publicat a la revista Butxaca, gener 2016

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s