Un dilema curiós per debutar en la comèdia comercial amb èxit

Títol: El Test
Autor: Jordi Vallejo
Direcció: Cristina Clemente
Intèrprets: Sergio Caballero, Clàudia Costas, Carme Poll i David Vert
Dia i lloc: Divendres, 13 de gener (fins al 22) a la Sala Muntaner

El test. Comèdia agredolça debut de Jordi Vallejo com autor

Fa un parell de temporades el director de cine Cesc Gay debutava a l’escena teatral amb Els veïns de dalt, una comèdia d’aquelles de trobada per sopar entre dues parelles on, a partir d’una anècdota insignificant o un fet que serveix de detonant, la situació es va embolicant fins mostrar una cara de la realitat molt menys amable. Aquesta mena d’actualització de la “comedia de tresillo” ha fet fortuna arreu amb referents tan clars com Yasmina Reza, per exemple amb Un deu salvatge.

Jordi Vallejo és el darrer guionista audiovisual que s’ha iniciat en l’escriptura teatral. El Test ja té una temporada de vida, ha tornat aquest desembre a la Muntaner per continuar gira per Catalunya i es representa a Madrid des del setembre passat. El muntatge en català compta amb una direcció àgil i encertadíssima pel que fa al moviment dels intèrprets de Cristina Clemente, i un espai escènic de Jordi Casanovas molt adient per representar el pis de luxe, un milió d’euros trinco trinco, en el qual es desenvolupa l’acció.

L’esquer indiscutible de la peça és que l’espectador ja sap el dilema al que s’hauran d’enfrontar els protagonistes: acceptar 100.000 euros a l’instant o esperar deu anys fins que es convertiran en un milió. Pregunta aquesta que ja convida a pensar i fer debat entre el públic. Vallejo trena la dramatúrgia a partir d’un experiment psicològic molt utilitzat, el Test de la llaminadura. Consisteix en posar una llaminadura davant una criatura i preguntar-li si se la vol menjar o esperar un quart d’hora per tenir-ne dues. Per tant, El Test és la versió adulta i teatral on els diners són la llaminadura màxima.

La decisió davant el repte és el marc de tota una sèrie de trames i temàtiques com la relació de parella, l’amistat, l’èxit professional o la coherència ideològica que l’autor serveix a bon ritme, en ocasions en rèpliques previsibles i en general de manera que qualsevol espectador s’hi podrà reconèixer. Cal destacar la caricaturització que fa d’uns personatges ja per naturalesa arquetípics: la psicòloga d’èxit mediàtic que poc té a veure amb una professional seriosa; el tauró de les finances que s’ha fet immensament ric especulant; la militant d’ONG que es vol mantenir fidel a la seva ideologia durant les 24 hores i el que socialment se’l considera un fracassat.

El repartiment ha canviat al llarg dels mesos. David Vert es manté des del principi, fet que li dóna un plus de seguretat en el personatge d’Hèctor i serveix de referència per a la resta d’intèrprets. Sergio Caballero i Carme Poll ofereixen un treball correcte i d’acord amb la seva experiència mentre que Clàudia Costas, a qui veiem a escena per primer cop, encara ha de baixar certa tensió per fer del tot versemblant a Berta, la dubtosa psicòloga.

El Test és un debut encertat, una obra que pot tenir perfectament llarga trajectòria, un exemple més de la comèdia escrita des d’una fórmula comercial per fer passar una estona distesa i alhora emportar-se alguna reflexió interessant sobre la naturalesa humana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s