FAIR FLY

LA COMÈDIA DEL FRAU DE L’EMPRENEDORIA

Títol: Fairfly
Companyia: La Calorica
Autor: Joan Yago
Direcció: Israel Sola
Intèrprets: Xavi Frances, Aitor Galisteo-Rocher, Vanessa Segura, Queralt Casasayas
Dia i lloc: Diumenge 24 de maig (fins al 17 de juny) La Villarroel

La Villarroel ha acollit, amb molt bon criteri, l’alenada de Fairfly, l’espectacle de La Calòrica estrenat a “El Cicló” del Tantarantana, premiat als Butaca i als Premis de la Crítica i, vista la cosa, destinat a ser el text sobre el món laboral actual de la mateixa manera que ho fou El Mètode Grönholm de Jordi Galceran, aquell T6 estrenat el 2003 al Teatre Nacional de Catalunya que ves-li al darrera.

Igual és una exageració, perquè les persones que escrivim crítica tampoc som oracles, o com a mínim servidora. El que vull dir és que poca broma amb aquesta dramatúrgia de Joan Yago, un text ben construït de principi a fi que ens submergeix en la febre de l’emprenedoria, aquesta plaga que tan bé s’ha explotat en els darrers temps de crisi.

Yago escriu una comèdia molt ben documentada, tant des d’un punt de vista com pot ser el lèxic a base d’anglicismes sobre la fórmula de l’èxit, element més de forma i superficial que tothom reconeixerà, com des d’un batec més profund que ens remet a pensadors contemporanis com Byung-Chul Han, sí, aquell senyor coreà establert a Alemanya que ens ha dit a la cara que avui cada treballador s’explota a ell mateix. El dramaturg ens serveix tot aquest material a cullerades de quotidianitat, empatia amb els protagonistes, humor i un control del temps d’escenes invisibles que, en un obrir i tancar d’ulls ja s’ha fet el fosc. La clau és són quatre personatges ben definits, sense caure en el clixé, amb els quals el públic es pot sentir identificat.

Quatre companys al voltant d’una taula des d’on voldran canviar el món gràcies a una idea genial. Mínima escenografia per a un espectacle de ritme precís gràcies a la direcció d’Israel Solà que, sense les excel·lents interpretacions de Queralt Casasayas, Xavi Francés, Aitor Galisteo-Rocher i Vanessa Segura no volaria tan alt.

En definitiva, Fairfly és un espectacle absolutament recomanable que, a més té la capacitat de provocar debat i reflexió en sortir del teatre. Llarga vida a l’obra i a La Calòrica.

Deixa un comentari