Valenta conferència per denunciar la brutal impunitat a Veracruz

Títol: Veracruz.Nos estamos deforestando o como extrañar Xalapa
Idea original: Lagartijas tiradas al sol
Intèrpret: Luisa Pardo
Dia i lloc: 30 de setembre. Nova Jazz Cava. Festival TNT

veracruz

La companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol ha emprés un projecte de teatre documental  de magnitud titànica. Amb motiu del cinquantè aniversari de la publicació de La Democracia en México (1965) del sociòleg Pablo González Casanova, obra fonamental no només a Mèxic sinó també a tota Llatinoamèrica, han decidit crear 32 espectacles, un per cada estat de la República. Al Festival TNT de Terrassa s’hi ha presentat Veracruz. Nos estamos deforestando o cómo extrañar Xalapa.

Aquest és l’estat on el 1983 naixia Luisa Pardo, una dels membres de la companyia. Fa uns anys hi va tornar per intentar viure a Xalapa −la capital i on havia crescut− però va comprovar que era impossible. Ella és l’única intèrpret a escena d’una obra que neix de l’encàrrec de fer una conferència sobre l’assassinat, l’any passat, de dos ciutadans de Veracruz: l’activista Nadia Vera i el fotoperiodista Ruben Espinosa, juntament amb tres persones més. La massacre va tenir lloc a Mèxic DF on havien fugit a causa de les amenaces.

Pardo ho explica en una mena de pròleg, remarcant que no es va sentir autoritzada davant tant de dolor i tan recent per centrar-se només en aquest tema. Punt de partida i també mostra de l’honestedat rotunda i la valentia d’aquest projecte escènic que desitgem arribi a bon port. La conferència, doncs, fa un repàs a la història de l’estat de Veracruz des del naixement de les primeres cultures que van habitar-hi, passant pels temps de la conquesta espanyola fins a l’actualitat política, marcada perquè el proper 1 de desembre pot finalitzar el monopoli que el PRI ha mantingut els darrers 90 anys.

Durant una hora Pardo es dirigeix al públic com si fóssim persones properes a ella, cosa que ens fa oblidar que és actriu. Algun moment s’atura perquè s’emociona, en altres ocasions la veiem nostàlgica i també fascinada per la bellesa de la seva terra, o bé trista o dolçament rabiosa. L’instant que em va resultar més dur és quan del tot incrèdula diu que mai no s’hauria pogut imaginar que Veracruz s’arribés a convertir en el que és actualment, una mena de narco- estat marcat per la corrupció política i la violència, exercida impunement contra les persones, però també contra el medi.

El format de la conferència s’allunya de la convenció i adquireix bon ritme teatral perquè hi emergeixen la pluralitat de fonts d’un procés de recerca que s’intueix rigorós. Així escoltem altres testimonis orals dels quals no veiem el rostre, o veiem talls de televisió de Javier Duarte, governador de Veracruz que justament fa quatre dies el PRI li retirava els seus drets de partit; un personatge que s’enorgulleix de tenir una veu similar a la del dictador espanyol Francisco Franco i que amenaça periodistes tranquil·lament en plena roda de premsa. També tenim l’oportunitat de veure a Nadia Vera denunciant amenaces sense renunciar a la lluita i deixant clar que si li passa alguna cosa el responsable és Duarte.

Retalls que amb altres vídeos de paisatges paradisíacs o boscos completament aniquilats ens retraten aquest context de complexitat tremenda. I un lligam amb el nostre entorn: el record per a Fidel Herrera , actual cònsol de Mèxic a Barcelona, exgovernador de Veracruz i un dels polítics considerats entre els 10 més corruptes del seu país.

A nivell formal estem davant d’una posada en escena que no té cap aspecte remarcable, excepte l’altar de morts que va construint Pardo amb diferents objectes a mesura que avança la funció. Ara bé, pel que fa al contingut i com ens ha arribat és un dels espectacles més colpidors dels darrers temps. Brutal. Fins provocar el plor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s